Publicerad den Lämna en kommentar

Ekologiska fröer – Ett medvetet val

Odla ekologiska fröer

Vi blir allt fler som vill ta ansvar för jorden vi lever på – vi vill att våra barn och barnbarn även i framtiden ska kunna njuta av naturens mångfald och odlingens glädje. För att detta ska vara möjligt behövs ett nytt tänk, från det lilla, till det stora. I det tänket finns också viljan och lusten att odla våra egna grönsaker; smaka på den solmogna, nyskördade tomaten i växthuset eller plocka den späda sallaten ur en gammal sockerlåda på balkongen. Nelson Gardens ekologiska fröer förenar det lilla, varma tänket med en ständig strävan mot en hållbar ekologisk utveckling.

Nelson Garden tar ansvar för framtiden

En hållbar ekologisk utveckling är en självklar utgångspunkt i allt vårt arbete. Ett steg i detta arbete är vår serie av ekologiska fröer, märkta Organic. Märkningen ger en garanti för ursprung och kvalitet, och den garanterar även överrensstämmelse med EU:s regler för ekologiskt jordbruk.

Handla ekologiska fröer hos oss

Upptäck vårt utbud av ekologiska fröer här
Ekologiska groddar

Text: Nelson Garden

Publicerad den Lämna en kommentar

Prisbelönad pensé i lysande orange färg

Frö fröer Pensé 'Padparadja' F2

Varför inte prova en av våra senaste nyheter på frösidan. En riktigt eldig blomma från Lord Nelson. Pensé ‘Padparadja’ F2 är en prisbelönad sort i lysande orange färg. Beroende på såtid kan blomningstiden variera. För tidig vårblomning så i aug-sep alt. jan-feb. Vid sen vårsådd kan blomningen vara större delen av sommaren. Penséer är även en utmärkt höstblomma och tål en hel del frost. För blomning på sensommar/höst så i juni.

Läs mer och handla här

Publicerad den Lämna en kommentar

Passionerat förälskad i prydnadspumpor

Frö fröer pumpor

Jag är passionerat förälskad i prydnadspumpor av alla de sorter och slag. Ingen är den andra lik. Olika färger, former, storlekar och märkliga formationer.

Frön sätter man i god tid på våren, inomhus. Det här är en växt tillhörande gurkfamiljen, vilket säger att den är känslig för kyla.

Sätt dina frön i såjord, täck för med lite plast men var nog med att lufta varje dag. Ställ dina krukor på en varm och ljus plats, invänta naturens under. Det tar ett tag, men har det väl börjat växa så växer det så det knakar.

Så fort vädret är stabilt och riksen för nattfrost är över är det dags att flytta ut sina plantor. Pumporna kan man låta gro utmed marken, ett utmärkt sätt att täcka en trist komposthög.

Man kan också låta sina pumpaplantor klättra på störar eller linor. Själv har jag flätat stora koner av avhamlad lind.

Pumpaplantor kräver mycket utrymme, rankorna blir flera meter långa. Så småningom kommer så blommorna, stora, öppna, klargula blommor som vänder sitt ansikte mot solen. Naturen gör sen sitt och ser till att frömjölet förflyttas från han till honblomma.

Hanblommorna faller sedan av, emedan den pollinerade honblommar börjar utveckla sin frukt.

Odlar man sina pumpor på marken är de viktigt att de har torrt under fötterna, ett lager halm räcker gott och väl. Klättrande pumpaplantor kan ibland bli lite övertyngda av sina frukter, jag brukar ta gamla nylonstrumpor,trä in pumpan och knyta fast strumpan någonstans där det är stadigt. Strumpan är ju väldigt elastisk så det kan I princip växa hur stort som helst.

Frammemot höstkanten är det dags att skörda, innan första frosten kommer är det absolut tid att ta in sina ädelstenar.

För att behålla sina prydnadspumpor extra länge brukar jag tvätta dem med sprit och speciellt runt skaftfästet. Det samlas lätt smuts och bakterier vilket gör att pumpan lätt ruttnar. Handskas med dina pumpor som om du handskas med ägg….

Till slut kommer vi till det roliga. Att äntligen få dekorera med sina pumpor. Vackra höstarrangemang, vackra pumpor på fönsterblecket eller bara olika sorter I en korg.

Möjligheterna är oändliga. För att kunna njuta av höstens ögongodis är det mer än hög tid att sätta fart nu.

› Här hittar du fröer till Pumpor

Publicerad den Lämna en kommentar

Dags att börja planera sommarens alla godsaker

Just nu sitter jag och funderar på vad som ska bli årets projekt. Vilka ny fröer ska jag testa att ge mig på. Personligen tycker jag om att odla grönsaker och kryddor, sådant som jag känner att jag kan avnjuta mer än att de är härliga att titta på. Min sambo har nämligen ett stort intresse av laga mat vilket gör det lite extra kul att hitta nya spännande smaker. Största succén hittills tycker jag nog har varit Gurka, Kruk-, Iznik F1, mini som var en fantastiskt kul liten gurka som både smakade gott och gav rikligt med skörd. Kan jag varmt rekommendera.

Förra året funderade jag länge på Lord Nelsons Melon, Vatten-, Sugar Baby men det slutade med att jag i stället testade några nya tomatsorter. Tomat, Frilands-, Tigerella, Strimmig och Tomat, Busk-, Outdoor Girl. Med lite blandat resultat.

I år är jag sugen på en krydda eller ört. Kanske Mejram? Tipsa mig gärna om du har några förslag! Som sagt, gärna något man kan äta.

Publicerad den Lämna en kommentar

Odla dina egna groddar

Frö fröer groddar PrimoVitamino

PrimoVitamino är ett sortiment fyllt av fröer som är enkla att grodda och odla till skott. Fröerna är naturligtvis ekologiskt odlade och märkta med Organic, en EU-märkning som garanterar ursprung och kvalitet.

Hela åtta nya härligt nyttiga och ekologiska fröer groddar från Nelson Garden. Allt från krydda mixar till till härligt krispiga skott. En smak för alla helt enkelt.

Alfalfa

En krispig grodd som har en frisk och mild nötsmak. Passar utmärkt på smörgås och i sallader. Kan även kokas i lättsaltat vatten, cirka 1 minut, och därefter användas i soppor, grytor och wokade rätter. Grodda på varm plats, 20 – 25 °C. Groddarna är färdiga efter 5 – 7 dagar. Alfalfa smakar som bäst då groddbladen är utvecklade och har blivit gröna.

Broccoli

En krispig grodd med spännande kålsmak. Kan med fördel placeras ljust efter groddning för att på så sätt utvecklas till skott. Dessa dekorativa skott har en svag pepparsmak och passar utmärkt i sallader, soppor och på smörgås. Broccoli lämpar sig till såväl grodd- som skottodling. Fröna räcker till cirka 1 odlingsomgång. Grodda/odla skott på varm plats, 20 – 25 °C. Groddarna/skotten är färdiga efter 5 – 7 dagar.

Solrosskott

Ett sprött och krispigt skott med en mild och nötig smak. De dekorativa skotten är ljuvliga i sallader och på smörgås. Förgyller även soppor och wokade rätter. Odla skotten på varm plats, 20 – 25 °C. Skotten är färdiga efter 5 – 7 dagar.

Smörgåskrasse

En mycket lättodlad och dekorativ grodd som har en mild pepparsmak. Passar utmärkt på smörgås och i sallader. Grodda på varm plats, 20 – 25 °C. Groddarna är färdiga efter 7 – 10 dagar.

groddar-sorter

Du hittar alla våra sorter från Primo Vitamino här.

Text & bild: Nelson Garden
Publicerad den

Fröer för barn och de lite yngre odlarna

Att plantera ska vara roligt! Nu har vi ett helt nytt sortiment av fröer i butiken. Vi kallar det Junior och det är fröer från Weibulls. Påsarna är färgglada och med roliga motiv och bjuder på är lite annorlunda frösorter. Som till exempel, Blommor för fjärilar, Månadssmultron, Halloweenpumpor och Ätbara blommor.

Eller varför inte se vem som kan odla den största solrosen? Jättesolros. Magnifik solros som kan bli ännu kraftfullareom du kan odla dem i krukor inomhus först. Odla gärna mot plank eller vägg så den kan få stöd. Håll jämn fuktighet och tillför näring då och då under sommaren. Frökapslarna kan torkas och sparas som mat till småfåglarna till kommande vinter.

Roligare odling, för alla, helt enkelt! Du hittar hela Junior-sortimentet här, och vi fyller på med nya sorter med tiden.

Publicerad den Lämna en kommentar

Ätligt bladgrönt – växande trend i landets trädgårdar

Fröer från Nelson Garden

Odling av ätligt bladgrönt blir mer och mer populärt. Nelson Garden lanserar nu fem nya bladgröna sorter däribland bladamarant, Asiens svar på spenat.

Bladgrönt är hett som huvudingrediens i både gröna smoothies och nyttiga sallader. Det märks inte minst på det stora utbudet av färdigförpackade salladspåsar i butikerna.

På senare tid har den bladgröna trenden även börjat slå ige- nom i våra trädgårdar.

– Växterna är ofta lätta att odla. De passar till exempel utmärkt att odla på balkongen, säger Anna Lindeqvist, hortonom på Nelson Garden.

Nelson Garden har i dag fler än 20 olika sorters bladgrönt i sitt frösortiment och gör nu en satsning på ytterligare fem produkter till 2013. Anna Lindeqvist tror inte att de bladgröna växternas popularitet enbart beror på att de är ätliga.

– Nu tittar man även mycket på hur bladen ser ut i trädgårdslandet och de ses som dekorativa komplement till blommorna. Då handlar det inte bara om gröna blad, utan även de mer mörkt röda bladtonerna.

En växt som ger både gröna och mörka blad är amaranten, som även kallas ”Asiens spenat”.

– Den är vacker och dekorativ samtidigt som den är god att äta. Man kan äta den färsk precis som med spenatblad eller tillaga den i soppa, säger Anna Lindeqvist.

Amarant kommer att ingå i Nelson Gardens sortiment från 2014. Men redan 2013 får svenska odlare tillgång till fröer av växten.

2013 lanserar Nelson Garden fem nya sorters bladgrönt. Dessa är Svartkål, Rosensallat, Vild rucola, Syra och Stevia.

Text- och bildkälla: Nelson Garden 

Publicerad den Lämna en kommentar

Odla i vintermörker? Javisst, med växtbelysning!

Odla i vintermörker? Javisst!

Med Nelson Gardens nya produkter i serien Plantstart blir förodlingens förutsättningar de bästa tänkbara.

Oavsett odlingsplats och tillgång till dagsljus! Många fröer behöver förodlas redan i början av året när dagarna fortfarande är korta. Därför behöver plantorna tillskottsljus för att växa sig starka. Att ordna med det har tidigare ofta varit både krångligt, dyrt och utrymmeskrävande. Men nu presenterar Nelson Garden tre nya produkter som är prisvärda, smidiga att använda och som ger dina plantor en riktigt bra start.

Växtbelysning, lysrör

Med en ljustemperatur på 6 400 Kelvin ger lysröret ett ljus som passar utmärkt för små plantor att gro i. Belysningen gör särskild nytta för den som vill så tidigt på året eller på en mörkare plats inomhus som till exempel i källaren. För bästa resultat, låt belysningen var tänd 12–16 timmar/dygn.
Läs mer och handla här

Ställning till belysning

En stabil ställning för ”Växtbelysning, lysrör” som hängs upp med hjälp av krokar och reglerbara kedjor. Börja med att hänga belysningen lågt och flytta upp den i takt med att plantorna växer.
Läs mer och handla här

Text- och bildkälla: Nelson Garden

Publicerad den

Rädisan. En speciell känsla

Visst är det väl en speciell känsla när man med varsam hand kan rycka upp årets första rädisa?

Veckan före går man där och kikar ner mellan blasten för att se hur stora rädisbarnen är och man tänker är de inte vuxna snart ?

Så kommer dagen R för rädisepremiär och vips så har man en alldeles nyskördad rädisa I handen. Man gnider bort jorden med fingrarna och tar en tugga. Ljuvligt, det är bara ljuvligt. Smakerna blandar sig med varandra. Det smakar lite pepprigt och det krispar skönt när man tuggar. Det luktar jord och grönska och man blir nästan lite tårögd.

Årets första rädisa ska man äta direkt vid sitt trädgårdsland, på stående fot.

Rädisor är något av de lättaste man kan så, dels för att resultatet blir nästan lite för bra samt dels för att man faktiskt kan så flera gånger varje säsong. Och man kan börja tidigt.

En enkel rad med fröer i lucker planteringsord, så glest. täck över lite lätt, vattna och sen bara invänta naturens under. På ett par dagar ser man de första groddarna titta upp. Var duktig med vattenkannan om det är varmt, jorden får inte torka ut. Sen går det snabbt, inom 10-14 dagar är det dags för att gallra. Det svider i hjärtat varenda gång man måste gallra bort ett fint rädisanlag, men det är nött och tvunget, ty annars blir det inte mycket till skörd.

Rädisor växer så det knakar och de står inte på förrän det är skördedags. Rädisor bör aldrig tillåtas att växa för länge, då blir de träiga och ofta bebodda med små larver. Så hellre en ny omgång innan den föregående är uppäten.

Skördade rädisor förvarar man bäst i kylskåpet, utan blast i en plastpåse. Vill man ha sina rädisor extra krispiga lägger man dem i iskallt vatten några timmar för servering.

I det asiatiska köket finns åtskilliga recept med rädisa eller släktingen rättika. Vi nordbor äter nog den mestadels rå, som ett snacks, diptillbehör eller i sallad.
Min egen favorit är enkel: En nyplockad rädisa och ett par flingor salt. Bättre kan det inte bli.

Rädisan

Botaniskt namn: Raphanus sativus var. sativus

Ursprung: Okänt ursprung men länge väl känd och historiskt dokumenterad i Kina och Japan.

Odlingstid: Från tidiga våren (ännu tidigare om du har växthus) till augusti.

Användning: Rotknölen är det man äter från rädisan. Den kan ätas rå likväl som lättkokt.

Sorter: Många olika former finns, allt ifrån den klassiska runda rädisan National 2 till långsmala som French Breakfast.

Text & bild: Anna Nilsson Spets, Belgien

Jag är nästan 50 år, bor i Belgien sedan tre år tillbaks. Jag har jobbat inom blom och trädgårdsbranschen i snart 20 år. Tropiska växter, krukväxter och kryddor är ett stort intresse. Jag lagar gärna mat, bakar och donar i köket. Reser mycket och gärna. Djur är en annan hobby. Jag har minigrisar och två sorters höns för uppfödning men också hund, katt och ankor. Är inte händerna fulla med jord sitter jag gärna och skriver eller hantverkar med nåt. Att sitta still är ingenting för mej.

Publicerad den

Dags att plantera ut

Hej! Måste visa mina fina planter på basilika som jag köpt genom Fröpåsar.nu. Jag har inte odlat röd basilika innan så det ska bli spännande.

Jag har även köpt Lord Nelsons frö till gul squash, som också blivit fina planter. Fröerna satte jag i mars och har nu planterat en i mitt växthus och två på friland för att se om de växer olika. Tyvärr så har de två planterna på frlandet i natt fått för mycket kyla på sig men jag hoppas de repar sig.

Tomatfrö är också inhandlat och ska även de ut i växthuset liksom paprika planterna. Gurkfröna är lite sena i starten så jag har satt en omgång till som nu börjar titta upp.

På återseende …

Text & bild: Anne, Kund ifrån Kalmar

Publicerad den

Chili, en fröjd för många sinnen

Först känns det rätt bra i munnen, sen bränner det till och man tror att elden är lös. Dum som man är, tror man i sin enfald att vatten ska släcka den brinnande elden, det gör det absolut inte. Sen kommer svettningarna och tårarna. Och man önskar att man valt en mildare chilisort. Så är det jämt. Det bästa boten är egentligen att äta ännu mer chili, kroppen vänjer sig vid stadigvarande bruk av chili.

Chili är en fröjd för många sinnen, men ska användas med försiktighet. De senaste åren har utbudet på pepparfrukter fullständigt exploderat. Det är nästan en hel vetenskap. Antalet sorter är näst intill oräknerliga. Alla har de sin egen form, färg och styrka. Det är bara att prova sig fram.

Chili är lätt att odla, men lite tålamod får man allt ha, för chilin gror inte med samma fart som den har styrka. Chili behöver mycket värme och ljus, det är ju en växt som härstammar från de tropiskt varma delarna av världen. Börja tidigt på våren med din frösådd. Februari-mars är lagom. Använd såjord, så ej för djupt, vattna igenom jorden och ställ krukan i ditt ljusaste och varmaste fönster. Har du möjlighet till tillskottsljus säger dina fröer JA tack !

Det kan ta upp till tre veckor innan man ser de första hjärtbladen titta upp. Efter ytterligare några veckor är det dags att skola om dina små skyddslingar. Nu är det dags för lite mer näringsrik jord, blomjord går utmärkt. Tänk på att använda inte allt för stora krukor, skola om flera gånger i stället, det är det bästa för dina plantor. I slutändan mår chiliplantor bäst i krukor runt 5-10 liter storlek, då belönar de dig med mängder av frukter.

Har man växthus är det förstås det optimala, när frostnätterna är över förstås. Annars trivs dina plantor bra på en varm terass eller balkong. Eller inomhus. Att chiliplantorna är ett-åriga är en myt, man kan med stor fördel låta dem övervintra inomhus och sedan tidig vår beskära dem, hårt.

Själva odlandet är en baggis om man jämför med VALET av sorter. Det finns helt klart mer än 3000 sorter att välja på. Allt i från knappnålsstora frukter till chilis som är 30 cm stora. Det är naturligtvis skillnad i färg och form, de flesta chilis är gröna i omognadsstadiet och ändrar färg vartefter mognaden fortgår.

Styrkan hos chili mäter man i scoville, ju högre scovillestyrka, desto eldigare chili. Världens starkaste chili heter Bhut julukia och mäter 1 101 304 scovilleenheter, jämfört med den vanliga sorten jalapeno, vilken mäter 2000-5000 scoville. En så kraftig chili används naturligtvis inte till matlagning, styrkan är så hög så att den används såsom bedövningsmedel. Tack och lov.

Chili innehåller ämnet capsaicin, som sägs ha antiinflammatoriska egenskaper.Naturläkemedel innehållande capsaicin används ofta i olika förkylningsmediciner, men också i plåsterform för att lindra tex reumatism. Chilin har naturligtvis andra användningsområden, först främst inom världsköket. Det är den krydda som används mest i hela världen.

En chiliplanta i köksfönstret skänker drömmar om det heta köket. En gryta kryddad med lagom het chili, en egen kryddblandning, torkad eller fryst chili att ta fram vid behov.

Det räcker egentligen bara med att smaka på namnen, så känner man hettan och svettningarna. Ancho, Caribbean Red, Amarillo och Habanero….

Text & bild: Anna Nilsson Spets, Belgien

Jag är nästan 50 år, bor i Belgien sedan tre år tillbaks. Jag har jobbat inom blom och trädgårdsbranschen i snart 20 år. Tropiska växter, krukväxter och kryddor är ett stort intresse. Jag lagar gärna mat, bakar och donar i köket. Reser mycket och gärna. Djur är en annan hobby. Jag har minigrisar och två sorters höns för uppfödning men också hund, katt och ankor. Är inte händerna fulla med jord sitter jag gärna och skriver eller hantverkar med nåt. Att sitta still är ingenting för mej.

Publicerad den

Basilika, tomat och trevliga vänner

För ett tag sedan var jag och hälsade på några vänner i Malmö. De har en fantastisk lägenhet vid Västhamnen, ett stenkast ifrån Turning Torso (Torso, ett ord man stött på i samband med träning och som betyder överkropp). Detta är ett relativt nybyggt område i ett väldigt stilrent och kantigt utförande. Snacka om att det blev påtagligt vilka som lagt ned lite kärlek på sina terasser. Många gapade bara tomma och opersonliga medan det fanns de som såg riktigt inbjudande ut med växter och blommor.

Lite grönska gör mycket!

Louise hade en hel del egna små projekt i lägenheten och på terassen, bland annat tomatplantor och basilika. Du hittar bilder på dem här nedan. Av basilikan gjorde hon bland annat en fantastisk sås som det bjöds friskt på. Det var en härlig helg och många sköna timmars sittande och jag kom på mig själv med hur skönt det faktiskt kan vara att just bara få sitta.

Ingen agenda, ingen stress, bara en kopp kaffe och härliga vänner. Det är livskvalitet.

Av Basilikan blandade Louise en fantastiskt härlig sås som passade riktigt bra till pastasalladen. Receptet hittar du lite längre ned.

På altanen, där vi avnjöt en härlig grillbuffé, driver Louise egna tomater i all sin enkelhet. Lukten av tomatplantor är jag säkert inte ensam om att gilla. Sugen på Körsbärstomater?

Dagens stilrena och moderna kök i all ära och jag skulle själv gärna ha ett sådant -men visst blir det en härligt skön kontrast med lite växter och plantor på diskbänken. Och vad slår egentligen egenodlade kryddor.

Avslutningsvis tänkte jag dela med mig av det lilla recept som jag nämnde tidigare. Det är en enkel  härlig sås med smak av basilika som passar fint till pasta eller sommarens grill med nypotatis.

Text & bild: Fröpåsar.nu

Publicerad den Lämna en kommentar

Ängsblommor, den allra vackraste

Ängsblommor

Sverige visade sig från sin allra bästa sida när jag var på hastigt midsommarbesök över midsommahelgen.

Underbart är kort heter det ju och så är det med våra älskade ängsblommor. De blommar kort men intensivt och fyller ängar och dikesrenar med sin mångfaldhet och färgprakt.

En åker som skimrar i blåklintsblått, ett fält med röda vallmo som tittar upp som utropstecken här och där.
Visst är det vackert? I dikesrenen prästkragar, tjärblomster och käringtand. Humleblomstret med sin ludna klocka. Timotej, smörblommor och rödklöver. Svensk sommar i ett nötskal.

Och visst kan du göra din alldeles egna sommaräng, hemma på din egen tomt. Spara en liten hörna av trädgården, eller varför inte ett större stycke som du inte vet vad du ska göra med.

Att anlägga en sommaräng är inte alls svårt. Välj en plats där jorden är lucker och fin. Undvik platser där det är mycket gräs. Gräset kväver de små rara plantorna. Strö ett tunt lager jord, så dina ängsfröer. Kanske du vill komplettera med redan etablerade plantor, det går fint. Visst kommer det upp ogräs, det får man räkna med, då ogräsfröerna ligger i jorden och väntar på att få komma upp. Rensa eller klipp ner otyget.

En sommaräng behöver inte gödas. Göder du sätter du fart på grästillväxten och det vill man ju inte. Det tar ett par år innan man får den där riktigt härliga blomsterängen. Det ska gro och spira, fröså sig självt ett tag. Tro mej, det är mödan värt att vänta på.

En blomsteräng lockar till sig många vackra fjärilar och för naturen nödvändiga insekter. Det biologiska mångfaldet behöver vildblommorna för sin cykel.

Att så och plantera en vildblommeäng gör man bäst på hösten. Augusti till september är bra månader, då hinner fröna etablera sig och tuffa till sig inför vintern. Naturligtvis kan man så på våren med, men då får man räkna med att underhållsvattna om sommarn blir varm.

En sommaräng, en dröm, en verklighet, en bit av vårt svenska arv.

[background bg=”http://imageurl” padding=”30px” dark=”false”]
[title text=”Här kan du läsa mer och handla Ängsblommor” style=”center”]
[ux_product_flip products=”1″ height=”500″ cat=”angsblommor”]
[/background]

Text & bild: Anna Nilsson Spets, Belgien
Jag är nästan 50 år, bor i Belgien sedan tre år tillbaks. Jag har jobbat inom blom och trädgårdsbranschen i snart 20 år. Tropiska växter, krukväxter och kryddor är ett stort intresse. Jag lagar gärna mat, bakar och donar i köket. Reser mycket och gärna. Djur är en annan hobby. Jag har minigrisar och två sorters höns för uppfödning men också hund, katt och ankor. Är inte händerna fulla med jord sitter jag gärna och skriver eller hantverkar med nåt. Att sitta still är ingenting för mej.