Visst är det väl en speciell känsla när man med varsam hand kan rycka upp årets första rädisa?
Veckan före går man där och kikar ner mellan blasten för att se hur stora rädisbarnen är och man tänker är de inte vuxna snart ?
Så kommer dagen R för rädisepremiär och vips så har man en alldeles nyskördad rädisa I handen. Man gnider bort jorden med fingrarna och tar en tugga. Ljuvligt, det är bara ljuvligt. Smakerna blandar sig med varandra. Det smakar lite pepprigt och det krispar skönt när man tuggar. Det luktar jord och grönska och man blir nästan lite tårögd.
Årets första rädisa ska man äta direkt vid sitt trädgårdsland, på stående fot.
Rädisor är något av de lättaste man kan så, dels för att resultatet blir nästan lite för bra samt dels för att man faktiskt kan så flera gånger varje säsong. Och man kan börja tidigt.
En enkel rad med fröer i lucker planteringsord, så glest. täck över lite lätt, vattna och sen bara invänta naturens under. På ett par dagar ser man de första groddarna titta upp. Var duktig med vattenkannan om det är varmt, jorden får inte torka ut. Sen går det snabbt, inom 10-14 dagar är det dags för att gallra. Det svider i hjärtat varenda gång man måste gallra bort ett fint rädisanlag, men det är nött och tvunget, ty annars blir det inte mycket till skörd.
Rädisor växer så det knakar och de står inte på förrän det är skördedags. Rädisor bör aldrig tillåtas att växa för länge, då blir de träiga och ofta bebodda med små larver. Så hellre en ny omgång innan den föregående är uppäten.
Skördade rädisor förvarar man bäst i kylskåpet, utan blast i en plastpåse. Vill man ha sina rädisor extra krispiga lägger man dem i iskallt vatten några timmar för servering.
I det asiatiska köket finns åtskilliga recept med rädisa eller släktingen rättika. Vi nordbor äter nog den mestadels rå, som ett snacks, diptillbehör eller i sallad.
Min egen favorit är enkel: En nyplockad rädisa och ett par flingor salt. Bättre kan det inte bli.
Rädisan
Botaniskt namn: Raphanus sativus var. sativus
Ursprung: Okänt ursprung men länge väl känd och historiskt dokumenterad i Kina och Japan.
Odlingstid: Från tidiga våren (ännu tidigare om du har växthus) till augusti.
Användning: Rotknölen är det man äter från rädisan. Den kan ätas rå likväl som lättkokt.
Sorter: Många olika former finns, allt ifrån den klassiska runda rädisan National 2 till långsmala som French Breakfast.
Text & bild: Anna Nilsson Spets, Belgien
Jag är nästan 50 år, bor i Belgien sedan tre år tillbaks. Jag har jobbat inom blom och trädgårdsbranschen i snart 20 år. Tropiska växter, krukväxter och kryddor är ett stort intresse. Jag lagar gärna mat, bakar och donar i köket. Reser mycket och gärna. Djur är en annan hobby. Jag har minigrisar och två sorters höns för uppfödning men också hund, katt och ankor. Är inte händerna fulla med jord sitter jag gärna och skriver eller hantverkar med nåt. Att sitta still är ingenting för mej.