Publicerad den

Chili, en fröjd för många sinnen

Först känns det rätt bra i munnen, sen bränner det till och man tror att elden är lös. Dum som man är, tror man i sin enfald att vatten ska släcka den brinnande elden, det gör det absolut inte. Sen kommer svettningarna och tårarna. Och man önskar att man valt en mildare chilisort. Så är det jämt. Det bästa boten är egentligen att äta ännu mer chili, kroppen vänjer sig vid stadigvarande bruk av chili.

Chili är en fröjd för många sinnen, men ska användas med försiktighet. De senaste åren har utbudet på pepparfrukter fullständigt exploderat. Det är nästan en hel vetenskap. Antalet sorter är näst intill oräknerliga. Alla har de sin egen form, färg och styrka. Det är bara att prova sig fram.

Chili är lätt att odla, men lite tålamod får man allt ha, för chilin gror inte med samma fart som den har styrka. Chili behöver mycket värme och ljus, det är ju en växt som härstammar från de tropiskt varma delarna av världen. Börja tidigt på våren med din frösådd. Februari-mars är lagom. Använd såjord, så ej för djupt, vattna igenom jorden och ställ krukan i ditt ljusaste och varmaste fönster. Har du möjlighet till tillskottsljus säger dina fröer JA tack !

Det kan ta upp till tre veckor innan man ser de första hjärtbladen titta upp. Efter ytterligare några veckor är det dags att skola om dina små skyddslingar. Nu är det dags för lite mer näringsrik jord, blomjord går utmärkt. Tänk på att använda inte allt för stora krukor, skola om flera gånger i stället, det är det bästa för dina plantor. I slutändan mår chiliplantor bäst i krukor runt 5-10 liter storlek, då belönar de dig med mängder av frukter.

Har man växthus är det förstås det optimala, när frostnätterna är över förstås. Annars trivs dina plantor bra på en varm terass eller balkong. Eller inomhus. Att chiliplantorna är ett-åriga är en myt, man kan med stor fördel låta dem övervintra inomhus och sedan tidig vår beskära dem, hårt.

Själva odlandet är en baggis om man jämför med VALET av sorter. Det finns helt klart mer än 3000 sorter att välja på. Allt i från knappnålsstora frukter till chilis som är 30 cm stora. Det är naturligtvis skillnad i färg och form, de flesta chilis är gröna i omognadsstadiet och ändrar färg vartefter mognaden fortgår.

Styrkan hos chili mäter man i scoville, ju högre scovillestyrka, desto eldigare chili. Världens starkaste chili heter Bhut julukia och mäter 1 101 304 scovilleenheter, jämfört med den vanliga sorten jalapeno, vilken mäter 2000-5000 scoville. En så kraftig chili används naturligtvis inte till matlagning, styrkan är så hög så att den används såsom bedövningsmedel. Tack och lov.

Chili innehåller ämnet capsaicin, som sägs ha antiinflammatoriska egenskaper.Naturläkemedel innehållande capsaicin används ofta i olika förkylningsmediciner, men också i plåsterform för att lindra tex reumatism. Chilin har naturligtvis andra användningsområden, först främst inom världsköket. Det är den krydda som används mest i hela världen.

En chiliplanta i köksfönstret skänker drömmar om det heta köket. En gryta kryddad med lagom het chili, en egen kryddblandning, torkad eller fryst chili att ta fram vid behov.

Det räcker egentligen bara med att smaka på namnen, så känner man hettan och svettningarna. Ancho, Caribbean Red, Amarillo och Habanero….

Text & bild: Anna Nilsson Spets, Belgien

Jag är nästan 50 år, bor i Belgien sedan tre år tillbaks. Jag har jobbat inom blom och trädgårdsbranschen i snart 20 år. Tropiska växter, krukväxter och kryddor är ett stort intresse. Jag lagar gärna mat, bakar och donar i köket. Reser mycket och gärna. Djur är en annan hobby. Jag har minigrisar och två sorters höns för uppfödning men också hund, katt och ankor. Är inte händerna fulla med jord sitter jag gärna och skriver eller hantverkar med nåt. Att sitta still är ingenting för mej.