Publicerad den Lämna en kommentar

Ätligt bladgrönt – växande trend i landets trädgårdar

Fröer från Nelson Garden

Odling av ätligt bladgrönt blir mer och mer populärt. Nelson Garden lanserar nu fem nya bladgröna sorter däribland bladamarant, Asiens svar på spenat.

Bladgrönt är hett som huvudingrediens i både gröna smoothies och nyttiga sallader. Det märks inte minst på det stora utbudet av färdigförpackade salladspåsar i butikerna.

På senare tid har den bladgröna trenden även börjat slå ige- nom i våra trädgårdar.

– Växterna är ofta lätta att odla. De passar till exempel utmärkt att odla på balkongen, säger Anna Lindeqvist, hortonom på Nelson Garden.

Nelson Garden har i dag fler än 20 olika sorters bladgrönt i sitt frösortiment och gör nu en satsning på ytterligare fem produkter till 2013. Anna Lindeqvist tror inte att de bladgröna växternas popularitet enbart beror på att de är ätliga.

– Nu tittar man även mycket på hur bladen ser ut i trädgårdslandet och de ses som dekorativa komplement till blommorna. Då handlar det inte bara om gröna blad, utan även de mer mörkt röda bladtonerna.

En växt som ger både gröna och mörka blad är amaranten, som även kallas ”Asiens spenat”.

– Den är vacker och dekorativ samtidigt som den är god att äta. Man kan äta den färsk precis som med spenatblad eller tillaga den i soppa, säger Anna Lindeqvist.

Amarant kommer att ingå i Nelson Gardens sortiment från 2014. Men redan 2013 får svenska odlare tillgång till fröer av växten.

2013 lanserar Nelson Garden fem nya sorters bladgrönt. Dessa är Svartkål, Rosensallat, Vild rucola, Syra och Stevia.

Text- och bildkälla: Nelson Garden 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *