Publicerad den Lämna en kommentar

Passionerat förälskad i prydnadspumpor

Frö fröer pumpor

Jag är passionerat förälskad i prydnadspumpor av alla de sorter och slag. Ingen är den andra lik. Olika färger, former, storlekar och märkliga formationer.

Frön sätter man i god tid på våren, inomhus. Det här är en växt tillhörande gurkfamiljen, vilket säger att den är känslig för kyla.

Sätt dina frön i såjord, täck för med lite plast men var nog med att lufta varje dag. Ställ dina krukor på en varm och ljus plats, invänta naturens under. Det tar ett tag, men har det väl börjat växa så växer det så det knakar.

Så fort vädret är stabilt och riksen för nattfrost är över är det dags att flytta ut sina plantor. Pumporna kan man låta gro utmed marken, ett utmärkt sätt att täcka en trist komposthög.

Man kan också låta sina pumpaplantor klättra på störar eller linor. Själv har jag flätat stora koner av avhamlad lind.

Pumpaplantor kräver mycket utrymme, rankorna blir flera meter långa. Så småningom kommer så blommorna, stora, öppna, klargula blommor som vänder sitt ansikte mot solen. Naturen gör sen sitt och ser till att frömjölet förflyttas från han till honblomma.

Hanblommorna faller sedan av, emedan den pollinerade honblommar börjar utveckla sin frukt.

Odlar man sina pumpor på marken är de viktigt att de har torrt under fötterna, ett lager halm räcker gott och väl. Klättrande pumpaplantor kan ibland bli lite övertyngda av sina frukter, jag brukar ta gamla nylonstrumpor,trä in pumpan och knyta fast strumpan någonstans där det är stadigt. Strumpan är ju väldigt elastisk så det kan I princip växa hur stort som helst.

Frammemot höstkanten är det dags att skörda, innan första frosten kommer är det absolut tid att ta in sina ädelstenar.

För att behålla sina prydnadspumpor extra länge brukar jag tvätta dem med sprit och speciellt runt skaftfästet. Det samlas lätt smuts och bakterier vilket gör att pumpan lätt ruttnar. Handskas med dina pumpor som om du handskas med ägg….

Till slut kommer vi till det roliga. Att äntligen få dekorera med sina pumpor. Vackra höstarrangemang, vackra pumpor på fönsterblecket eller bara olika sorter I en korg.

Möjligheterna är oändliga. För att kunna njuta av höstens ögongodis är det mer än hög tid att sätta fart nu.

› Här hittar du fröer till Pumpor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *